Λουράκια από σιλικόνη
Χάρη στις νέες τεχνολογίες η ανθεκτικότητα των λουριών σιλικόνης αυξάνεται. Αυτό αυξάνει και τη ζήτηση ρολογιών με λουριά σιλικόνης, επειδή είναι πολύ πρακτικά και είναι μόδα στη νέα γενιά. Γεγονός είναι ότι η σιλικόνη σε έντονα χρώματα έχει όλο και περισσότερη ζήτηση, αλλά η εφαρμογή της στον κλάδο της ωρολογοποιίας, δεν είναι κάτι νέο.
Η ιστορία για το λουράκι από σιλικόνη σε ανδρικά και γυναικεία ρολόγια είναι στενά συνδεδεμένη με τον Ιταλό επιχειρηματία Κάρλο Κρόκο και τη μάρκα ρολογιών Hublot. Στο τέλος του 1979 ο Κρόκο, ο οποίος ήδη κατοικούσε στην Ελβετία, συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Guido Gamberini, ιδρυτή της εταιρείας που κάποτε ήταν γνωστή κυρίως ως κατασκευαστής εξοπλισμού και αξεσουάρ για καταδύσεις. Ο Κρόκος σχεδίασε ένα πολυτελές ανδρικό ρολόι, συνδυάζοντας το χρυσό περίβλημα με μαύρο λουράκι σιλικόνης. Τα λουράκια χαλάρωσαν και παραμορφώθηκαν. Για τη βελτίωση του προϊόντος, ο Mestel και το Ινστιτούτο για τη Μελέτη των πολυμερών στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου ξεκίνησε στενή συνεργασία με τον Κρόκο, η οποία τελικά οδήγησε στην ίδρυση του δικού τους εργαστηρίου. Σύντομα έγινε σαφές ότι το ρολόι του Κροκο χρειάζεται ειδικό λάστιχο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έπρεπε να αντιμετωπίσουν ήταν η επαφή με το δέρμα. Τέτοιες δυσκολίες ήδη αντιμετωπίζονταν και από τη γερμανική εταιρεία κατασκευής γραφομηχανών Triumph Adler. Η εταιρεία άρχισε να χρησιμοποιεί ως επικάλυψη στο πληκτρολόγιο γραφομηχανών καουτσούκ που άφηνε μια ευχάριστη αίσθηση στα δάχτυλα των δακτυλογράφων. Δυστυχώς μετά από δοκιμές σύντομα διαπίστωσαν ότι ο ιδρώτας καταστρέφει το λάστιχο. Τελικά ειδικοί κατάφεραν να αναπτύξουν μια φόρμουλα, ανθεκτική στη γήρανση, το όζον και την υπεριώδη ακτινοβολία. Κατά τα επόμενα χρόνια υπέστη σημαντική βελτίωση, ώστε τα λουριά από καουτσούκ σπάνια να χρειάζονται αντικατάσταση, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις.
Τα πλεονεκτήματα των λουριών από καουτσούκ βρίσκονται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι μπορούν να βραχούν χωρίς να καταστραφούν. Έχουν σταθερή και άνετη εφαρμογή στο χέρι και δεν προκαλούν αλλεργίες. Το κύριο μειονέκτημά τους είναι ότι έχουν δυσάρεστη μυρωδιά. Η σύγχρονη τεχνολογία επιτρέπει πλέον ένα τέτοιο λουράκι από καουτσούκ ή από σιλικόνη να φαίνεται οπτικά όπως το δέρμα ή το μέταλλο, καθώς αυτό δίνει μια πολύ κομψή εμφάνιση. Λουράκια από καουτσούκ στην πραγματικότητα σήμερα δεν υπάρχουν, επειδή η σιλικόνη είναι πιο ανθεκτική. Συνηθίζετε να αποκαλούνται με αυτό το όνομα από συνήθεια, αλλά η φόρμουλα είναι πιο περίπλοκη και ανάλογα με την ποιότητα είναι και το κόστος. Δεν είναι φτιαγμένα όλα από το ίδιο υλικό. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στην ποιότητα αυτών των λουριών. Χάρη στις νέες τεχνολογίες η αντοχή τους βελτιώνεται. Κατ ‘αρχήν, ένα τέτοιο λουρί έχει διάρκεια ζωής από τρία έως πέντε έτη, αλλά με την πάροδο του χρόνου σκληραίνει και σπάει. Οι εταιρείες παραγωγής λουριών, έχουν μια πολιτική για να κάνουν τον πελάτη, όχι μόνο να αλλάξει το λουρί, αλλά και να αγοράσει ένα καινούργιο ρολόι. Σχεδόν σε όλα τα σύγχρονα ρολόγια τα λουριά είναι ενσωματωμένα με ένα συγκεκριμένο κράτημα και αυτό καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την εμφάνιση του ρολογιού. Μόλις αντικατασταθεί με κάτι άλλο, αλλάζι το ίδιο το ρολόι. Στην πραγματικότητα, αυτό ισχύει για κάθε λουρί, είτε είναι δερμάτινο, υφασμάτινο, σιλικόνης και άλλα. Έτσι αναγκάζουν τους πελάτες να αγοράσουν ένα νέο ρολόι. Η διατήρηση των λουριών με αυτό το υλικό γίνεται με μια παλιά οδοντόβουρτσα, σαπούνι και νερό. Το αλκοόλ και αλλά υγρά καθαρίσματος συμβάλλουν στη γήρανση του υλικού.