Τα διάφορα ρολόγια – Ανδρικά και γυναικεία ρολόγια

Τα καλά ανδρικά και γυναικεία ρολόγια είναι ελκυστικά από μόνα τους για τον αγοραστή τους, αν και είναι δεδομένο ότι  κάθε αγοραστής έχει της δικές του προτιμήσεις. Γενικότερα τα μηχανικά ρολόγια χειρός  είναι πιο ακριβά, εξαιτίας του πολύπλοκου μηχανισμού τους. Υπάρχουν όμως  αρκετοί παράγοντες που καθορίζουν την τιμή του ρολογιού.
Ένας καθοριστικός  παράγοντας είναι ο μηχανισμός, διότι ακόμα και σε φθηνά μηχανικά ρολόγια ο μηχανισμός παραμένει περίπλοκος, επειδή περιέχει εξελιγμένο λειτουργικό σύστημα. Εξοικονόμηση στην κατασκευή μηχανικών ρολογιών σε χαμηλότερες τιμές προέρχεται από τα δυσλειτουργικά  μέρη του μηχανισμού. Στα ακριβά ρολόγια, είτε λειτουργικά είτε όχι ,όλα τα μέρη του μηχανισμού είναι προσεγμένα, ενώ στα ρολόγια  υψηλότερης ποιότητας τα πρότυπα παραγωγής είναι εξαιρετικά υψηλά, το κατασκεύασμα είναι  χειροποίητο και κάθε μέρος λειαίνεται και δοκιμάζεται.
Ο παράγοντας  από άποψη – υλικών, παίζει επίσης πολύ μεγάλο ρόλο στον καθορισμό της τιμής του ρολογιού. Τα υλικά για την κατασκευή των ρολογιών είναι διαφορετικά. Αυτά μπορεί να είναι πλαστικό, ανοξείδωτος  χάλυβας, αλλά και μέταλλα όπως ορείχαλκος, αλουμίνιο, τιτάνιο, μέταλλα με επιχρύσωση,  χρυσός ή άλλα πολύτιμα μέταλλα. Η πλαστική ύλη  είναι από τα πιο δημοφιλή υλικά που χρησιμοποιούται συχνότερα στην κατασκευή αθλητικών ρολογιών. Ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι το υλικά που χρησιμοποιείται πολλοί στα ρολόγια γιατί συνδυάζει  ποιότητα,  αντοχή  και καλή τιμή. Η τιμή των ρολογιών με επιχρύσωση σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τα καράτια του χρυσού – 14 ή 18 καρατίων, και το πάχος του στρώματος,το  οποίο μετριέται σε microns. Το  λεπτό στρώμα επικάλυψης είναι 2 microns, και η πιο παχιά και στερεά στρώση χρυσού υπολογίζεται σε 30 mikrons ή περισσότερα. Πολύτιμα μέταλλα που χρησιμοποιούνται  μπορεί να είναι χρυσός, καθαρό ασήμι και για τα πιο ακριβά ρολόγια, ακόμη και η πλατίνα.
Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει το γυαλί.  Τα φθηνά ρολόγια έχουν γυαλί από πλεξιγκλάς, το οποίο είναι ένα είδος πλαστικού. Ρολόγια μεσαίας κατηγορίας έχουν ορυκτό γυαλί το οποίο είναι πιο ανθεκτικό στις γρατσουνιές και γι΄ αυτό είναι πιο ακριβά. Τα  ρολόγια με κρύσταλλο από ζαφείρι είναι τα πιο ακριβά.  Χρησιμοποιείται καί συνθετικό ζαφείρι, το οποίο είναι εξαιρετικής αντοχής και σχεδόν αδύνατο να γρατσουνιστεί. Επιπλέον το γυαλί από ζαφείρι δίνει ακαταμάχητη λάμψη στο ρολόι.
Το τελευταίο σημαντικό στοιχείο που καθορίζει την τιμή των ρολογιών είναι ο τύπος του λουριού ή το μπρασελέ. Εκτός από τα λουράκια από σιλικόνη, άλλοι τύποι που  μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την τιμή του ρολογιού είναι τα δερμάτινα δεσίματα. Η τιμή τους μπορεί να κυμανθεί από 10 έως και 100 ευρώ, ανάλογα το είδος του δέρματος από το οποίο κατασκευάστηκε. Τα μπρασελέ από μέταλλο έχουν επίσης διαφορά στην τιμή, αν  θα είναι από απλό μέταλλο ή από  ειδικά σχεδιασμένο, όπως τιτάνιο ή κάποιο άλλο πολύτιμο μέταλλο.
Η αύξηση του ανταγωνισμού στον κλάδο των ρολογιών σε όλο τον κόσμο δημιουργεί την τάση για συνεχή βελτίωση των ρολογιών  σχεδιαστικά  και τεχνολογικά, έτσι ώστε μια δεδομένη μάρκα ρολογιών να μπορεί να κερδίσει την προσοχή των καταναλωτών και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις προσδοκίες τους.